打印 上一主題 下一主題
收起左側

[日韓] [加分活動]期待の久的一人三首的日本歌曲&另加一首最愛*

關閉 [複製鏈接]

個人推薦の3首日本歌曲

No.1
〝Kurumi  〞Mr. Children  
夢想を実現するため、努力して求めるあの熱意  
私をたいへん感動させます  
*為了實現夢想,而努力追求的那份熱誠
讓我非常感動

No.2
〝LIFE GOES ON〞 CHEMISTRY
とてもリズムがあるメロディー、音もとても人を引き付けます
*很有節奏的旋律,聲音也很動聽

No.3
〝おしゃれ番長featソイソース〞 ORANGE RANGE
気が狂っています!気が狂っています!気が狂っています!
このような感じです
*瘋狂!瘋狂!瘋狂!
  就是這樣的感覺

*THE BEST OF JAPANESE SONG OF ME*
〝PEACH〞 大塚愛
愛am best!
花ざかりの君たちへ the best!

評分

參與人數 1樂點 +14 收起 理由
24321371 + 14 花樣我鐘意壞的太陽多d^^

查看全部評分

回復 支持 反對

我喜歡的3首歌:

本人比較鍾情於慢歌-3-

犬夜叉尾段歌3  Dearest - Ayumi Hamasaki
好好聽~

雲のむこう、約束の場所   
我是因為首歌才去睇套戲'

Mabinogi 瑪奇 廣告歌 - 田中惠理

♥♥♥♥♥♥最愛的歌♥♥♥♥♥♥

有2首... 真系好難選擇-3-

戀空的插曲  heavenly days - 新垣結衣'

真系唱得好有韻味0v0

手歌其實同個影片冇咩關系..

KOKIA - ありがとう /Arigatou

人總是在不經意之間,任憑身旁的東西匆匆而過
當我忽然驚醒時,才發現已失去了你...
留下的僅有對你的回憶。
你匆促之間離去,我就像失去言語的木偶一般,
已不成泣的哭聲,彷彿在街頭到處流浪的野貓們的鳴叫
若是能再一度遇見你,我只有一句話想告訴你...
謝謝你,謝謝...
每當我受到傷害時,就會想起你還在我身旁的往日時光,
你留下的回憶成為我唯一的慰藉,
你一直存在我的記憶之中...
謝謝你,謝謝...
對,就算只是一次也好,我想跟你說一聲
ありがとう ありがとう

fd介紹的0v0'
很喜歡歌詞... 很真實

亦有其他歌手番唱過  eg.鄭秀文

評分

參與人數 1樂點 +12 收起 理由
24321371 + 12 幫你整埋youtube了~!

查看全部評分

回復 支持 反對

點解個個都放晒o的片上黎= =?

伊藤由奈
endless story
前奏勁正o既歌,鋼琴做情歌o既開頭的確係一流;
伊藤唱呢首歌o既高潮位好鬼正,勁好聽.

步姐
M
唔好話我玩野-.- 佢真係有首歌叫M
呢首歌同平時o的歌係唔同,
平時o的歌係主歌副歌主歌副歌副歌,但呢首歌係副歌主歌主歌副歌副歌,
有一種好特別o既感覺.

YUI
cherry
呢首歌yui一開頭個假音好正,節奏都唔錯,之後轉返個原音上副歌.

評分

參與人數 1樂點 +9 收起 理由
24321371 + 9 又無最愛*\w/

查看全部評分

回復 支持 反對

中島美嘉 - 一色
新垣結衣 - 天空
新垣結衣 - heavenly days

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
24321371 + 5 個個唔睇活動詳情既= =

查看全部評分

回復 支持 反對

再來三首w
今次主要介紹chatmonchy(チャットモンチー)

No. 1
Last Love Letter
これは私に前回のkurumiを思い出させます
感じはとても微妙です
*這令我想起上一次的kurumi
感覺很微妙呢

No. 2
風吹けば恋
Makiの広告のためこの歌に夢中になります
*因為Maki的廣告而迷上了(註:堀北真希的SEA BREEZE CM )

No. 3
ヒラヒラヒラク秘密ノ扉
とても良い1首です
*也是很好聽的一首

*THE BEST OF JAPANESE SONG OF ME*
Dang Dang/ZZ

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
24321371 + 5 只限一次回覆喔~破例啦!唉!

查看全部評分

回復 支持 反對

雖則聽比較少J-POP
一般都係日劇既op
不過日劇既op都有好聽既!吼!

1st 中島美嘉 - ORION
呢首歌 就係流星之絆既插曲
一聽就鍾意左 中島既聲音實在太美
仲有一個重點 就係個PV係我愛人小梨做主角XDDD
P.S. 中島首Life都係好正

2nd 嵐 - Truth
日劇魔王既主題曲
每次聽到首主題曲 再睇埋佢懸疑既劇情
感覺加倍XDD

3rd GReeeeN - Kiseki
Rookies既主題曲 熱血 勵志 好聽!本身就已經鍾意聽rock歌 當時係

我的最愛
倖田來未xMISONO - It's all love!
本身就已經鍾意聽rock歌 當時係新堂本兄弟聽到唱live
即刻鍾意左 兩姊妹既合作 太正啦

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
24321371 + 15 嵐 - Truth.我都有聽XD

查看全部評分

回復 支持 反對

由於本身係伊藤由奈既Fans,所以所推介既歌都會以Yuna既歌為先
第一首就係佢既成名作:ENDLESS STORY
亦因為e首歌所以我先認識到伊藤由奈,從e首歌你可以見識到佢既唱功,加上成首歌既格調,必聽!!
第二首就係I'm Here
其實係Yuna出e首歌個陣,我都諗緊佢唱快歌會點樣呢?聽過之後再睇埋個MV,就知道伊藤由奈不單至
唱情歌,就算係唱快歌,都一樣咁正,而且係MV跳舞個方面亦令人大開眼界,成首歌亦令Yuna充分發揮佢
既唱功,必聽No.2!!!!
第三首就係近期佢出既新歌Trust You
e首歌係Gundam00既歌,不過我自從Gundam Seed D 之後就無再睇高達lu,而e首歌就係佢出既細碟度聽返
黎既,同ENDLESS STORY相比,可以睇得出伊藤由奈既唱功更勝從前,個人特別鐘意有一段...I LOVE YOU,I
TRUST YOU.....e段真係好正
到左我既最愛,就係Tender is the Night
Tender is the Night係我聽過咁多首歌最深情既一首,而Yuna演繹既方式同以往既歌亦有不同,
顯示出伊藤由奈柔和既一面,每次聽e首歌,都有一種觸動到我內心既感覺,不過,可惜既係,暫時
搵唔到e首歌既MV,亦有可能係無MV 我敢保證,如果本身係感性既你,聽完之後既感受一定好多

另外仲有其他伊藤由奈既歌都值得一聽
慢歌:alone again,Faith,Stuck On You*,Urban Mermaid*
*Stuck On You係一首有小許古典味道既歌
*Urban Mermaid如果係女仔聽既話,應該會有另一番感受
快歌:Reason Why*,Workaholic,Colorful
*Reason Why係一首全英文既歌,之前伊藤由奈講過話有機會都想出一隻英文碟,係E隻碟未出之前,
又想聽下Yuna唱英文歌既,不妨聽聽

***另外,我好開心見到樓上有人post YunaIto既歌^^***

遲d有其他正歌既我會再黎嫁~遲d再見啦

評分

24321371 + 12 Yuna~Yuna~I am waiting for you!

查看全部評分

回復 支持 反對

2# 波子*
哈,波子一定有tommy既a_a
Lonely in Gorgeous真係好好聽~~
Stand By Me真係又一好聽歌a_a
你既選擇果然唔錯-v-

第一首歌
Tommy Heavenly6 PAPERMOON
我第一次聽就係波子既貼到聽到
一聽就勁中意啦~~~
Tommy係MV既做型真係可愛極了a_a

第二首歌
伊藤由奈endless story
睇過個貼發現有好多人都中意e首歌a_a
我都係睇NANA先識到佢
佢把聲真係好正~~

第三首歌
中島美嘉Glamorous Sky
又係NANA既歌a_a
我諗好多人都聽過啦~
又係太中意佢把聲啦~_~

我最中意既歌
可能睇得多動畫啦...首首都係動畫既OP...
又返返黎Tommy啦>3<
Tommy February6 ♥Lonely in Gorgeous♥
e首係Paradise Kiss既OP 都係好耐既事啦
又係一聽就愛上佢
係youtube睇過唱live,真係好勁a_a

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
24321371 + 10 Glamorous Sky~聽下至得xd

查看全部評分

回復 支持 反對

雖然知道再回e個post係無樂點加,不過唔緊要,因為我志在藉e個post,同大家分享更多好既日本音樂(當然,作為伊藤由奈Fans既我,所分享既亦會以Yuna既歌為首選)...
第一首係伊藤由奈既Journey
如果有睇NANA既朋友們,相信都有聽過e首歌,我本身無睇NANA,不過都知道首歌係Yunao係入面個角色開演唱會個陣既開場曲,我自己初時聽e首歌既感覺唔係太大,不過再聽多幾次之後,覺得首歌有一種可以激起人心入面潛能既感覺.Journey風格上可以話有一種rock feel,而且係Yuna隨後出既咁多首歌入面,似乎都無再出現類似風格既歌,所以個人認為不妨聽聽
第二首係戀愛groovy x 2
戀愛groovy x 2係Yuna近期出既細碟<<Trust You>>入面,較為輕快既歌,同之前既I'm Here相比,兩首歌既風格其實係有d相似,不過如果有睇埋MV既話,你就會覺得戀愛groovy x 2有一種好似同一大班朋友開Party既感覺,
另外,戀愛groovy x 2既高音位都幾多,不過聽起上黎,對於伊藤由奈黎講問題似乎不大,聽聽No.2
第三首就唔係Yuna既歌啦,其實本來諗住都係Yuna既歌,不過廢事比人誤會我剩係識得伊藤由奈(=.+),所以,跟住介紹既就係黑木美沙既Bad Girl
黑木美沙...其實我都係o係之前套舞吧!昴先識佢,而近期知道佢出左碟之後,就好奇咁聽下佢唱歌會點樣,點知..
估唔到黑木美沙唱歌都咁正,成隻碟基本上大部分都係快歌,而Bad Girl 就係我聽完成隻碟之後覺得最正既一首歌,節奏快唔在講,對我黎講最重要既,就係BadGirl唔會比人一種唔夠喉既感覺,本人聽咩歌都好,總係覺得如果首歌有一種唔夠喉既感覺,我會覺得首歌好似唔完整咁,即使首歌幾好聽都好....
特別提一提:大家最好聽完之後,再去睇埋個MV..因為睇完之後你可能會對黑木美沙改觀..

**到左我的最愛啦,e首歌都係Yuna既歌,而且可以話Yuna另一首代表作Precious**
我諗對於唔少有聽開J-Pop音樂既朋友黎講,對Precious既印象一定係幾深刻,e首歌可以話係Yuna-ENDLESS STORY之後,另一首最觸動人心既一首歌,由開頭既柔和到尾段既高音,成首歌完整地展現出伊藤由奈既唱功之餘,亦令聽Precious既人有一種扣人心弦既感覺 所以必聽!!

另外,我想介紹埋同樣係Yuna唱既Take Me Away,我唔知點介紹e首歌,總之就係正啦!!
最後, Tender is the Night真係好正,不過經過我既努力之後,得出既結論就係Tender is the Night無拍到MV,
        e點真係有d失望,如果有機會既話,真係好希望Yuna會拍返個MV~"~
題外話:我好希望e個post有多d人回,最好唔好比佢沉xd,希望大家可以係度分享更多好既J-Pop音樂
          同時,我又好開心見到18樓o個位朋友都有聽endless story 過多排又有正歌好介紹既話,我會再次
          回Post嫁@@

評分

參與人數 1樂點 +1 收起 理由
24321371 + 1 有心了*加油!

查看全部評分

回復 支持 反對

我比較少聽日文歌...
仲要kurumi俾人講左-_-
唯有...出動卡通歌la!!!

高橋瞳 - 青空之淚

快歌LA,~~~OK LA!

Dragon Ash - 陽はまたのぼりくりかえす

好鍾意E隻歌...可能你地5係咁鍾意-.-...

ORANGE RANGE-イケナイ太陽

奇怪,好似冇人提過佢地...

到左我的最愛.....
所有人都要聽ar!!!!

洛克人-打不倒的空氣人

正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正

評分

24321371 + 12 洛克人竟為你的最愛XD

查看全部評分

回復 支持 反對